چگونه از پرگار استفاده کنیم؟

چگونه از پرگار استفاده کنیم؟ انواع پرگار و تمام چیزهایی که باید راجع به آن بدانید.

شاید با شنیدن نام پرگار، اولین چیزی که به ذهنتان می رسد همان وسیله ای است که در دوران تحصیل خود با آن سر و کار داشتید.

وسیله ای با دو بازوی فلزی صاف که روی یکی از این بازوها یک مداد تعبیه شده که از آن برای رسم کردن دایره و یا اندازه گرفتن فواصل مختلف استفاده می کردید.

اما چیزی که شاید برایتان جالب باشد این است که انواع پرگارهایی که امروزه در زمینه های مختلف استفاده می شوند بسیار گسترده تر از چیزی است که با آن در دوران تحصیلات مقدماتی خود آشنا شدید علاوه بر این موضوع، از پرگار در کارها و صنایع مختلف استفاده های بسیار زیادی می شود و تنها به رسم کردن یک دایره ختم نمی شوند.

از انواع مختلف پرگارها، در صنایع مختلف از جمله صنایع پزشکی، صنایع غذایی، مهندسی و نقشه کشی، مهندسی مکانیک، ماشینکاری، تولید قطعات دقیق صنعتی و … استفاده می شود.

در این مطلب از ابزار فروشی آنلاین ابزار سیار قصد داریم درباره انواع پرگار و تمام چیزهایی که باید راجع به آن بدانید بحث کنیم.

و در نهایت به این سوال پاسخ دهیم که :«چگونه از پرگار استفاده کنیم؟»

با ما همراه باشید.

انواع پرگار

پرگارها بر اساس شکل ظاهری و ویژگی های ساختاری که دارند به انواع مختلفی تقسیم می شوند هر کدام از آنها کاربرد و عملکرد جداگانه و خاص خودش را دارد در این قسمت به معرفی انواع پرگار و ارائه توضیحات مختصری درباره هر کدام از آنها خواهیم پرداخت.

پرگار

  • پرگار ساده صنعتی

این نوع پرگار از لحاظ ظاهر و اجزای تشکیل دهنده ساده ترین نوع پرگار محسوب می شود از پرگار ساده برای اندازه گرفتن ابعاد جسم یا انتقال دادن اندازه تعیین شده به کمک یک ابزار اندازه گیری دقیق مانند کولیس یا میکرومتر به روی قطعه مورد نظر استفاده می شود.

البته از این نوع پرگارها برای اندازه گرفتن فاصله بین دو نقطه و نیز رسم کردن یک دایره رو قطعه کار چوبی در نجاری ها نیز استفاده می شود.

اجزای سازنده پرگار صنعتی ساده عبارتست از دو بازوی مستقیم و صاف و یک بخش تنظیم کننده.

به طور کلی دو نوع از پرگار ساده به بازار ارائه شده است؛ پرگار ساده پیچی و پرگار ساده فنری.

پرگار ساده پیچی

در این پرگار قسمت تنظیم کننده شامل یک رِیل یا شیار فلزی است که یک پیچ روی آن قرار گرفته است با سفت کردن این پیچ میتوان بازوهای پرگار را ثابت کرد و با شل کردن آن میتوانید موقعیت بازوهای پرگار را تغییر دهید.

خارج

پرگار ساده فنری

یک فنر تخت یا ورقه ای در یک سمت قرار گرفته است که تمایل دارد دو پایه پرگار را از یکدیگر دور کند قسمت تنظیمی نیز از پیچ و مهره ای تشکیل شده است که مانع از باز شدن بیش از حد بازوها بر اثر نیروی وارده از فنر می شود با جابجا کردن مهره روی پیچ، میتوان اندازه پرگار فنری را به میزان دلخواه تغییر داد.

  • پرگار ساده خارج سنج

این نوع پرگار شکل و شمایل خاصی دارد بازوها در پرگار ساده خارج سنج، شکلی خمیده به سمت داخل دارند و به اصطلاح شکم انداخته اند به همین دلیل به آنها پرگار شکمی نیز گفته می شود از این نوع پرگار برای اندازه گرفتن بخش های خارجی اجسام مختلف با اشکال متنوع (کروی، استوانه ای، مکعبی و…) استفاده می شود یا برعکس، که برای منتقل کردن اندازه محاسبه شده بر روی قطعه مورد نظر به کار می روند.

  • پرگار ساده داخل سنج یا اینسایز

این نوع از پرگار به نوعی مکمل پرگار ساده خارج سنج است پرگار ساده داخل سنج از لحاظ ظاهری شباهت زیادی به یک پرگار معمولی دارد اما نوک پایه های آن، کمی به طرف بیرون خمیدگی دارند دلیل این خمیدگی، ایجاد سهولت در اندازه گیری بخش های داخلی اجسام و قطعات (سوراخ ها، خفره ها) می باشد.

نکته قابل توجه درباره پرگارهای ساده داخل سنج و خارج سنج این است که پس از باز کردن بازو هایش، برای تنظیم کردن آنها تا رسیدن به اندازه مورد نظر، نباید به بازوها ضربه وارد کنید باید از یک قطعه چوب برای اینکار استفاده کنید در واقع میتوان با اعمال کردن یک فشار ملایم میزان باز یا بسته شدن بازو ها از یکدیگر را تنظیم کرد.

دیجیتال

  • پرگار عقربه ای یا ساعتی

پرگار ساعتی ظاهری کاملاً متفاوت با پرگار ساده دارد و همانطور که از نامش پیداست، یک صفحه ساعتی روی آن قرار گرفته است.

پرگار عقربه ای (پرگار ساعتی) همچنین دارای یک دسته برای گرفته شدن در دست و دو ساق اندازه گیری می باشد.

یکی از مزیت های پرگار ساعتی دقت بسیار بالای آنها نسبت به پرگار ساده می باشد این نوع از پرگار میتواند با دقت 0.01 یا حتی 0.001 سانتی متر، ابعاد مختلف را اندازه بگیرد در پرگار عقربه ای نیز، انواع داخل سنج و خارج سنج موجود است که تفاوت آنها همانند پرگارهای ساده در ساختار نوک ساق آنها می باشد.

  • پرگار دیجیتال

پرگار دیجیتال شباهت بسیار زیادی با پرگار ساعتی دارد تنها تفاوت آن این است که به جای یک صفحه ساعتی، یک پنل دیجیتال روی آن قرار گرفته است از پرگار دیجیتال برای حفظ دایره ها و یا قوس های مناسب، پیمودن مسافت های برابر در اندازه گیری‌های نامتعارف و نیز اندازه گیری ابعاد مختلف قطعه مورد نظر استفاده می شود.

برخی از انواع پرگارهای فروشی در بخش فروشگاه ابزار سیار

دیدگاهتان را بنویسید